Ülkemizde merkezi ısıtma sistemi ile ısınan 1.800.000 dairenin, yakıt bedeli paylaşım şekli, 2 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Isı Pay Ölçüm” yasası ile değişti. 10.000.000 daire sakinini ilgilendiren yasa gereğince; her dairenin ısı tüketiminin tespiti ve yakıt parasının tüketim oranına göre paylaşımı zorunlu oldu. Söz konusu uygulama ile daire sahiplerinin tasarrufa teşvik edilmesi ve bina genelinde %40’a varan yakıttasarrufu elde edilmesi hedeflenmekte. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı pay ölçer cihazları takılması gerekiyor.
Yürürlüğe giren yasa çok sayıda kişiyi ilgilendirmesine rağmen, uygulamanın detayları maalesef kamuoyu tarafından yeterince bilinmemekte. Bahsi geçen kanuni zorunluluk yerine getirilmediği takdirde çok sayıda kişinin mağdur olacağı sıkıntılı bir durum ortaya çıkabilir.
NASIL ÇALIŞIYOR
Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarladığınız seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Bu ekipman sayesinde gider paylaşım şirketi dairelerin ısı tüketimini daireye girmeden ölçerken daire sakinleri de dairelerinin ısı seviyesini tercih ettikleri seviyede sabit tutabiliyor.
Klasik aidat sistemi kullanan merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, ısıtma giderleri tüketim oranında paylaştırılmaz. Daire sahiplerinin tasarruf çabaları bireysel ısı faturalarına yansımadığı için binalarda ciddi ısı israfı oluşmaz.
Isı israfı Örnekleri:
1. Serinlemek için kaloriferlerin kısılması yerine, cam açılması
2. Gereksiz yanan peteklerin kısılmaması
3. İzolasyona önem verilmemesi (Çift cam, mantolama, radyatör ısı panoları)
Pay ölçüm sistemine geçilmesi ile birlikte her dairenin ısı tüketimi hassas bir şekilde ölçümlenmekte ve kaloriferlerini bilinçli kullanan, ısı israfını önleyici tedbirler alan kullanıcılar ciddi tasarruflar sağlayabilir.
HABERtÜRK...
Çok iyi bir kanun ve çok güzel bir uygulama.. Örneğin ben; kışın o kadar çok yakıyorlarki..pencere açmak zorunda kalıyorum..ve de fatura gelince 300/400 yakıt parası ödüyorum..Şimdi çok yakan çok,az yakan az ödeyecek..Tıpkı kombili sistem gibi.. adaletli bir uygulama, bütün apartıman yöneticilerinin derhal bu uygulamayı yapmaları gerekir..Daire başına 200 /300 eoure gibi bir defalık masrafı olacakmış önemli değil..her ay 400 tl vermektense ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder