Gıda skandallarına her gün bir yenisi eklenirken,
vatandaşlar artık ne yiyeceğini, kime güveneceğini şaşırmış durumda... Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçen yıl yaptığı
denetimlerde Burger King'in hamburger etlerinde ortaya çıkardığı sağlığı tehdit
eden Salmonella ve Listeria virüslerine, şimdi de salam, sosis ve sucukta
rastlandı.
ŞOK SONUÇLAR Gıda üreticilerinin tüm
ürünlerini bahçeden sofraya kadar her aşamasında denetleyen Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı ekipleri, 2011'den 2012 Mart ayına kadar et ürünlerinde
yaptıkları incelemelerde, kanserojen maddeden ölümcül virüslere kadar çok sayıda
sorunlu ürün tespit etti. Etiket bilgisinde dev puntolarla 'yüzde 100 dana eti'
yazan bazı et ürünlerini inceleyen bakanlık, bu ürünlerden aldığı numunelerde
şok sonuçlara ulaştı.
NİTRAT ÇIKTI Bu numunelerde,
salam, sosis ve sucuk gibi ürünlerde kesinlikle bulunması yasak olan akciğer,
işkembe, böbrek ve dalak gibi sakatat tespit edildi. Ürünleri birçok açıdan
teste tabi tutan bakanlık, gıdaların bozulmasını önlemek amacıyla et ürünlerinde
kullanılan nitratın da yüksek oranda bulunduğunu belirledi. Bakanlık tarafından
yapılan incelemelerde, bazı et ürünlerinde kullanılan nitrat oranının kanserojen
madde içeren düzeye çıktığı tespit edildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
yetkilileri, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
PARA VE
UYARI CEZASI KESİLDİBakanlık, sağlıksız ürünleri piyasadan
toplattırdı. Sorunlu ürünleri toplatma ve imha ettirme maliyeti üretici
firmalara fatura edilirken, ayrıca para ve uyarı cezası da verildi. Bakanlık, bu
firmaların aynı şekilde ürününün tespiti halinde firmanın kapatılması, suç
duyurusunda bulunma ve firmanın kamuoyuna ifşa edilmesi gibi cezalar da
uygulayacak.
3 BİN 801 ADET ÜRÜN İNCELENDİGıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetçileri, 2011 yılında 3 bin 301 et ürününü
inceledi. Bu yıl da Mart ayına kadar olan süreçte 500'ün üzerinde et ürününü
mercek altına alan denetçiler, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan gıda
üreticilerine göz açtırmadı. (Takvim)
Bal,Zeytiyağı,Tavuk ve yumurta şimdide salam,sosis,sucuk vatandaş ne yiyecek. İlgili bakanlık daha sıkı denetim ve sürekli denetim yapmalı,Cezalar ağırlaştırılmalı..Bu Gıda işi yapanlar insanı değil ceplerini düşünüyorlar,bir kerre kontrol edildikten sonra,yine bildiklerini okuyorlar..Nasıl olsa benim firmamı kontrol etti,6 ay sonra, 1 yıl sonra kontrola geliyorlar diye düşünüp hileli gıdalarla halkın sağlığı ile oynuyorlar..Periyodik bir yeni sistem kurulmalı ve gıda kontrolleri buna göre yapılmalı. Sayın Başbakanımız bu işe de el atarsa mutlaka düzeltir kanaatindeyim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder